Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

De topics/onderwerpen van vóór 31 december 2012 waar geen of sinds geruime tijd geen antwoord op is gegeven, zijn hier geplaatst.
Gesloten
Rob27
Zeer gewaardeerde schrijver
Zeer gewaardeerde schrijver
Berichten: 49
Lid geworden op: 08 mar 2011, 16:44

Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

Bericht door Rob27 »

Enige tijd geleden zijn mijn kinderen onder toezicht gesteld. De moeder verzet zich hiertegen, maar is niet in beroep gegaan tegen de uitspraak. Vanaf maand twee riep BJZ dat ze terug zouden gaan naar de rechter om sancties op te laten leggen.
Elke keer dimmen ze in en gaan ze nieuwe gesprekken aan met moeder, die vervolgens nog steeds tegenwerkt en de gezinsvoogd niet toelaat in haar huis.
Deze week heb ik een gesprek gehad bij Jeugdzorg en ze voor het blok gezet, en ja hoor: ze kunnen dus helemaal niets doen tegen een niet-meewerkende moeder. Aangezien ze de kinderen slechts geestelijk geweld aandoet en ze niet verrot slaat.

Dat is dus de werkelijkheid voor alle goede ouders: "Zolang de moeder zich - na oplegging OTS - wel gedraagt maar niet meewerkt, kan BJZ helemaal niets meer doen. Het is dan zaak om het jaar uit te zitten en dan ben je van ze af.
papavan
Zeer gewaardeerde schrijver
Zeer gewaardeerde schrijver
Berichten: 57
Lid geworden op: 18 jun 2011, 13:24

Re: Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

Bericht door papavan »

Rob,

Geen ervaring maar ik veronderstel dat OTS is met een bepaald doel. Als moeder niet meewerkt kan dit doel dan worden behaald?
Zo nee -> verlenging OTS?
Zo ja -> Waarom dan OTS?
Rob27
Zeer gewaardeerde schrijver
Zeer gewaardeerde schrijver
Berichten: 49
Lid geworden op: 08 mar 2011, 16:44

Re: Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

Bericht door Rob27 »

Inderdaad, doel was het veiligstellen van de sociaal-emotionele ontwikkelingen van de kinderen en hoe contact met vader kan worden bewerkstelligd.
Maar moeder frustreert alles en dan zegt BJZ dat - aangezien er geen sprake is van fysiek geweld - zij geen rechtsmiddelen hebben om moeder aan te pakken.

Doel kan niet worden behaald, maar verlenging onder deze omstandigheden heeft geen zin en zal door BJZ niet worden aangevraagd.

Moeder werkte voor de OTS ook al niet mee en schond al alle verplichtingen die zij volgens de wet heeft, dus de OTS had eigenlijk al geen zin (bezien van de context van jouw vraag).

Bij aanvang OTS doet BJZ alsof ze het wel even gaan doen en zodra de problemen starten zeggen ze de moeder wel even aan te gaan pakken, maar de werkelijkheid is dat zij niets kunnen doen tegen geestelijke mishandeling.

Ik kreeg het advies om de rechter te vragen een geld-sanctie op te leggen bij niet nakoming van haar plichten. Vond het wel erg cru, gelet op het feit dat al mijn verzoeken - jawel inclusief geld-sancties door de rechter waren afgewezen bij het opleggen van OTS. Dit puur en alleen omdat zij weigert mee te werken.
Rob27
Zeer gewaardeerde schrijver
Zeer gewaardeerde schrijver
Berichten: 49
Lid geworden op: 08 mar 2011, 16:44

Re: Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

Bericht door Rob27 »

Vandaag is dan eindelijk de kogel door de kerk.

BJZ heeft geadviseerd om de OTS voor mijn kinderen te beëindigen. Vanaf dag 1 heeft mijn ex dwars gelegen en alle medewerking geweigerd.
De gezinsvoogd heeft mijn kinderen in totaal slechts 2 keer gezien in een jaar tijd. Er is slechts een concept-Plan van Aanpak opgesteld waarvan geen enkel doel is behaald.

De mooie verhalen van BJZ: Zolang de doelen niet behaald zijn, blijven we de OTS verlengen; Als de moeder niet meewerkt dan gaan we terug naar de rechtbank om sancties op te laten leggen.
Nou de waarheid is dus compleet anders. Er is maar één sanctie bij tegenwerking en dat is uithuisplaatsing van het kind. Dat is in 99% van de gevallen een veel te zwaar middel die dan ook niet vaak wordt gebruikt.
Bij alle andere gevallen kan BJZ geen ene moer! Geen geldsancties oid.

Dus er is een rapport waarin BJZ toegeeft dat ze door tegenwerking van de moeder niets hebben bereikt, de situatie in feite ongewijzigd is en ze machteloos staan. BJZ geeft zelf toe dat mijn kinderen sociaal-emotioneel zoekende zijn doordat mijn ex alles frustreert en ze verwachten dat zij in de toekomst flinke emotionele problemen gaan krijgen, maar kunnen er niets mee. Dit alles - letterlijk gezegd! - door indoctrinatie van de moeder.

Hoe kan dit vraag ik me af? OTS is immers geen vrijwillige begeleiding, maar een verplichte maatregel die opgelegd wordt in het belang van het kind. De wet ziet er echter op geen enkele wijze op toe dat deze maatregel ook daadwerkelijk kan worden bewerkstelligd.

Voor alle ouders die aan de goede kant staan: Verwacht helemaal NIETS van BJZ en/of RvdK. Als je geld hebt, procedeer dan tot in het oneindige door in de hoop dat je een goede rechter treft die z'n verstand wel op de goede manier gebruikt.

En ja ik ben nogal verbitterd op dit moment
Ithaka
Zeer frequente schrijver
Zeer frequente schrijver
Berichten: 17
Lid geworden op: 09 jul 2011, 02:55

Re: Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

Bericht door Ithaka »

Beste Rob27,

Door welke rechtbank was het OTS opgelegd ? Welke plaats en was dit de rechtbank of het gerechtshof ?

Had jij destijds om een verzoek door de RvdK gevraagd. Zo ja, waren daar nog specifieke verzoeken aan verbonden ?

Heeft de RvdK je nog gevraagd hoe je denkt dat tot een oplossing kan worden gekomen ? Zo ja, heeft de RvdK daar nog iets mee gedaan en heeft vervolgens de rechtbank daar nog aandacht aangegeven ?

Weet je waarom BJZ niet naar de rechtbank wil gaan ? Is dat door capaciteitsgebrek of omdat men niet weet hoe er mee om te gaan ?

Heb jij nog klachten ingediend bij BJZ omtrent hun functioneren waar je niet blij mee bent en wat is daarmee gedaan.

Sorry voor alle vragen, maar er loopt op dit moment een RvdK onderzoek van mijzelf en het helpt mij als ik zoveel mogelijk begrijp hoe alles functioneert c.q. zich zou kunnen ontwikkelen.

Dank
Ithaka
Rob27
Zeer gewaardeerde schrijver
Zeer gewaardeerde schrijver
Berichten: 49
Lid geworden op: 08 mar 2011, 16:44

Re: Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

Bericht door Rob27 »

Beste Ithaka,

Excuus voor de late reactie. Ben nogal druk te laatste tijd.

Rechtbank in Zuid-Holland.
De rechter die mijn kinderen gesproken had heeft het onderzoek bevolen omdat hij er tijdens zijn gesprek achterkwam dat mijn kinderen - op aangeven van de moeder - een mooi toneelstukje hadden ingestudeerd en zodra hij out-of-the-box vragen stelde zij geen antwoorden konden geven. Specifiek verzoek: hoe contact te herstellen.

De RvdK luistert, stelt vragen, kijkt absoluut niet naar hoe een situatie ontstaan is en wie daar debet aan is, maar zegt alleen dat het slecht is voor het kind.

De volgende rechter luisterde totaal niet naar mij en volgde blindelings het advies van de Raad.

BJZ stelt beslissingen uit, durft niet goed, weet niet hoe er mee om te gaan en - misschien nog wel het belangrijkste - heeft de middelen niet. Het enige dwangmiddel is een uithuisplaatsing en dat wordt als een te zwaar middel gezien behalve bij de situaties waar een kind lichamelijk wordt mishandeld.

Klacht ingediend? Jazeker en dat is net voorgekomen. Het heeft vrij lang geduurd omdat BJZ elke keer beloftes deed en pas na de zoveelste keer diende ik een aantal klachten in. Ik begreep tijdens de zitting dat de commissie het op een aantal punten (valse informatievoorziening en niet nakomen afspraken) wel met me eens was, maar voor wat betreft het teruggaan naar de rechter zeiden zij ook wel dat BJZ weinig middelen heeft in de praktijk.

Het is triest dat een verplicht iets als OTS zo goed als geen middelen heeft om medewerking af te dwingen.

Advies van mij aan jou: Als je het geld hebt, ga in beroep als je bij de rechtbank niet krijgt wat jij wilt. Het schijnt dat een hogere rechter vaak toch beter de zaak behandelt. Neem een gespecialiseerde advocaat. Vertrouw niets wat RvdK en/of BJZ zegt. Behandel het met argwaan.

Succes!
Ithaka
Zeer frequente schrijver
Zeer frequente schrijver
Berichten: 17
Lid geworden op: 09 jul 2011, 02:55

Re: Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

Bericht door Ithaka »

Hoi,

dank voor je reactie. Zwaar traject hoor en erg frustrerend voor je zo te lezen. Het is natuurlijk een groot dillema, je wilt BJZ in de juiste richting proberen te sturen maar hun ook niet teveel in de weg zitten.

Het RvdK nu is op mijn verzoek gelast door het Gerechtshof in Amsterdam. De lagere rechter in Haarlem had er een potje van gemaakt. Mijnheer uw beide oudste kinderen zeggen exact hetzelfde en dat is niet mooi voor u. Niet doorgevraagd, niet gezonde dosis argwaan hoe het kwam dat kinderen die voorheen goed contact hadden met hun vader opeens zo negatief zijn.

Mijn grote uitdaging nu is bij de RvdK bewustwoording te laten ontstaan wat er gaande is geweest en wat de voorwaarden moeten zijn om weer tot normalisatie te komen. Geen big bang, maar geleidelijk (vreselijk dat het allemaal zo lang duurt) weer richting omgang. Probleem is dat tussen mij en de kinderen allemaal leugens staan van de moeder en haar ouders. Dat is dus heel lastig omdat de kinderen mij alleen naderbij kunnen komen als zij zich op z'n minst realiseren dat zij zijn voorgelogen. Er zal dus veel begeleiding nodig zijn. Wat het dan weer lastig maakt is dat er een groot leeftijdsverschil zit tussen de jongste en twee oudsten en dat de twee oudsten bijna buiten de invloedsfeer van BJZ zijn. Maandag heb ik het adviesgesprek met BJZ omtrent wat zij aan het hof gaan adviseren. Vandaar moet ik bekijken waar ik dan sta en wat vervolgstapen moeten zijn. Gelukkig heb ik een gerenomeerd advocatenkantoor dat mij bijstaat en kan ik verdere stappen nemen indien nodig. Maar dat gaat weer lang duren terwijl het gat steeds groter wordt.

Kreeg vandaag bericht van een bekende die de OTS voor zijn zoontje niet verlengd zag worden. De moeder was voldoende succesvol geweest met herprogrammeren. Ik ben verbolgen dat dit zo maar kan in Nederland. Ik kijk mede op grond van dit soort berichten en jouw ervaring met angst en beven uit naar maandag aanstaande. Maar heb wel vertrouwen dat de raadsonderzoekster de boel heeft doorzien. De vraag is meer of zij middelen tot haar beschikking heeft om een ommekeer te bewerkstelligen. Zo te horen is OTS niet genoeg.

Ik houd jullie op de hoogte.

mvg
Ithaka
Rob27
Zeer gewaardeerde schrijver
Zeer gewaardeerde schrijver
Berichten: 49
Lid geworden op: 08 mar 2011, 16:44

Re: Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

Bericht door Rob27 »

Mijnheer uw beide oudste kinderen zeggen exact hetzelfde en dat is niet mooi voor u. Niet doorgevraagd, niet gezonde dosis argwaan hoe het kwam dat kinderen die voorheen goed contact hadden met hun vader opeens zo negatief zijn.
Bij mij is gelukkig wel goed doorgevraagd, maar bij de vervolgzitting was het een andere rechter en die heeft alles terzijde gelegd.

Over het algemeen beseft de Raad wel wat er is gebeurd, alleen kijken zij absoluut niet naar het ontstaan van een situatie. Of misschien moet ik zeggen dat zij er wel naar kijken en vervolgens concluderen dat er van alles is fout gegaan tussen ouders en dit zijn weerslag heeft op de kinderen en zij daarom geen contact wensen met vader. Zoals bij mij stond: wie hierin schuldig is geweest, is niet van belang.
Dat is juist van levensbelang wanneer een dergelijke situatie opzettelijk en aantoonbaar wordt veroorzaakt.

Belangrijke tip: accepteer niet dat er in officiële stukken onwaarheden of meningen staan vermeld, want dit geeft bedoeld of onbedoeld een stuk veroordeling mee.
De ombudsman heeft geoordeeld dat alleen geverifieerde feiten mogen worden opgenomen. Sla ze daar desnoods mee om de oren en eis dat alleen de waarheid (voor zover die aantoonbaar is) in de rapportages wordt opgenomen.
Zie hiervoor: http://rapporten.nationaleombudsman.nl/ ... r=20110015

Ik hoop voor je dat een en ander vlot wordt behandeld zodat je de 12-jaar grens niet passeert, want dan kan RvdK, de Rechtbank en BJZ feitelijk niets meer voor je betekenen.

Succes en laat horen wat er gebeurt!
MadPapa
Zeer gewaardeerde schrijver
Zeer gewaardeerde schrijver
Berichten: 49
Lid geworden op: 21 jul 2012, 17:02

Re: Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

Bericht door MadPapa »

De link in dit forum van Rob27 is inmiddels gewijzigd, maar is hier nog te vinden:
http://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2011/015#
The Driver
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundige
Berichten: 843
Lid geworden op: 29 dec 2009, 23:37

Re: Mogelijkheden BJZ bij niet-meewerkende moeder

Bericht door The Driver »

De Nationale Ombudsman kan net zoveel rapporten schrijven wat ze willen, net zo aanbevelingen doen als ze willen, net zo veel aanwijzingen geven wat ze willen, het haalt allemaal niets uit.
Het zijn nog altijd geen wettelijke verplichtingen.

Bureau Jeugdzorg kan doen wat ze willen.
Gesloten