Berekenen van Behoefte

Plaats hier alles wat met alimentatie te maken heeft.
Plaats reactie
Condat47
Deskundige schrijver
Deskundige schrijver
Berichten: 186
Lid geworden op: 17 feb 2014, 08:49

Berekenen van Behoefte

Bericht door Condat47 »

Goedemorgen Heren,

Mijn vraag ook even op de alimentatie startpagina gezet maar helaas geen antwoord.
Wie kan mij helpen????

Even uitleggen.

Mijn ex2 zit op dit moment in de bijstand en ik heb een 40-urige baan. We zijn nooit getrouwd geweest en hebben 1 kind. Mijn ex had geen baan en zit om die reden nu in de bijstand.
Nu heeft mijn ex2 via de advocaat laten weten dat ze de alimentatie wil laten bereken ondanks dat ik onderhoudsplichtig ben aan de gemeente en zij niet binnenkort uit de bijstand gaat. Ze heeft uitstel voor werk aangezien ons dochtertje net 1 jaar is.
Nu zit ik met een aantal dilema's. Voor deze relatie heb ik een huis gekocht met een andere ex1. Deze woning staat nog steeds te koop. Ik betaal nu al ruim drie jaar iedere maand aan ex1 waardoor ons gezinsinkomen dus iedere maand lager was door de kosten die ik nog had aan het huis (372 euro per maand). Ondertussen woon ik nu zelf in een huurwoning waar ik ook nog eens bijna 650 euro per maand voor betaal. Vanaf het begin tot het einde van de relatie met ex2 betaal ik dus al de extra woonlasten en ex2 was zich hier volledig van bewust en weet ook dat ik straks ook nog eens met een restschuld over blijf.

Kan ik deze nu meenemen in het vaststellen van het netto gezinsinkomen en dus het vaststellen van de behoefte?

Wie heeft ervaring in deze situatie?

Vraag 2: buiten mijn gewone loon ontvang ik reisuren (300 euro per maand) waardoor mijn loon hoger uit komt dan zonder de reisuren. Naar mijn mening vallen deze onder onkosten vergoeding maar mijn ex wil ze mee laten rekenen. Wie heeft er ervaring met het bij rekenen van reisuren of extra reiskosten.
Inmiddels ontvang ik de extra reisuren niet meer aangezien ik van werklocatie ben veranderd, niet van baan.
Dat betekend dat ik gewoon minder lonn ontvang maar nog wel de kosten draag van de extra woning.

In het slechtste geval rekenen ze de extra woningkosten niet mee maar berekenen ze wel de (voorheen) berekende reisuren en wordt de behoefte dus te hoog ingeschat waardoor er een verkeerd bedrag in het ouderschapsplan wordt vastgelegd en ik bang ben dat ik daar aan vast zit bij eventuele latere berekeningen.

Graag jullie advies en ervaringen bij het berekenen van de behoefte.

Groeten,

Condat47
javaho68
Nieuwe schrijver
Nieuwe schrijver
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 aug 2013, 11:24

Re: Berekenen van Behoefte

Bericht door javaho68 »

Hoi Condat47,

Ik ben 12 jaar gescheiden en inmiddels aan m'n derde alimentatierechtszaak toe en heb me weer eens proberen te verdiepen in alle rekenregels. Wat me het meeste is opgevallen dat alhoewel de meeste regels redelijk duidelijk zijn (trema voor de draagkracht en nibudtabellen voor de kinderbehoefte) het resultaat van een procedure bij de rechtbank toch niet zo makkelijk te voorspellen is, dus het eerste wat ik je wil adviseren is een serieuze advocaat te zoeken. Zoek er bij voorkeur één die in familierecht is gespecialiseerd.

Voor wat betreft jou situatie:
- Dat je ex alimentatie wil laten berekenen terwijl ze in de bijstand zit lijkt (en is) flauw. Zij krijgt toch niets van die alimentatie en jij moet (veel) kosten maken. Ik heb dezelfde situatie meegemaakt waarover mijn ex uiteindelijk zei dat gemeente haar dringend had verzocht om de alimentatie te laten herberekenen (want dat scheelt in kosten voor de gemeente???)

- De maandelijkse kosten die je hebt voor het huis met ex1 kunnen gewoon van je draagkracht af

- Reisuren die worden uitbetaald vallen gewoon onder je loon, het zijn tenslotte betaalde uren. Maar nu je ze niet meer ontvangt zou dat geen probleem moeten opleveren

Ik denk dat als je een fatsoenlijke advocaat uitzoekt je op basis van je werkelijke inkomen alimentatie aan je ex moet gaan betalen (geen verhaal meer door de bijstand, dat heb ik toen zwart op wit in de beschikking gekregen. Daarmee kon ik mijn betaling aan de gemeente direct stoppen). Dus zonder je reisuren, die je ook niet meer hebt dan, en met aftrek van de extra hypotheeklasten voor je ex1 voor wat betreft je draagkracht....

Sterkte en succes,
Javaho
geenidee
Nieuwe schrijver
Nieuwe schrijver
Berichten: 5
Lid geworden op: 27 jun 2014, 20:41

Re: Berekenen van Behoefte

Bericht door geenidee »

Hoi,

Hier hetzelfde verhaal. Op dit moment wonen ex en ik nog samen in een huurwoning(waarvan de huurprijs door de jaarlijkse huurverhoging boven de sociale huurgrens is gekomen). Zij heeft op dit moment de toeslagen, waaronder de huurtoeslag, op haar naam staan. Dit geld houdt zij voor zichzelf en gebruikt dit niet voor de vaste lasten. Haar argument hiervoor is dat zij geen inkomen heeft en ik wel.

Inmiddels heeft zij door middel van urgentie een eigen huurwoning gevonden, welke zij over enkele weken zal gaan betrekken. Ook zal zij helaas in de bijstand terecht komen.

Ook hier eist ex alimentatie, hetgeen natuurlijk terecht is, ondanks het feit dat zij hier niet direct wat van terug gaat zien. Het is alleen zo dat mijn inkomen straks bijna net zo hoog is als dat van haar. Ook zit ik met een enorm hoge huur. Ik kan net geen huurtoeslag aanvragen. Ook al zou ik dat wel kunnen dan is er geen verworven recht meer voor de huurtoeslag(nav huurverhoging) daar zij de huurtoeslag op haar naam heeft staan. Hierdoor is mijn draagkracht 0,0. Toch wil zij persé een alimentatieregeling *zucht*.

Wat vinden jullie. Zal ik hierover nog geen afspraken met haar maken(is niet voor rede vatbaar) en wachten tot de sociale dienst hiermee aan komt zetten?
Gebruikersavatar
Jeroen2102
Deskundige schrijver
Deskundige schrijver
Berichten: 117
Lid geworden op: 06 jun 2014, 07:01
Locatie: IJsselstein

Re: Berekenen van Behoefte

Bericht door Jeroen2102 »

@Condat47, als ik lees dat jij niet getrouwd bent en er wellicht geen geregistreerd partnerschap is ben jij enkel verplicht voor onderhoud van je kind en niet naar je ex toe.
Ik zou inderdaad een familierecht advocaat dit laten uitzoeken, ook omdat deze wel eens voor jouw gunstige zaken kan benoemen, stel dat jij straks de woning met onderwaarde verkoopt dan kan dit een grotere betalingsplicht opleveren dan de hypotheek.

De hypotheek kan jij gewoon zien als kosten en gaat af van jouw draagkracht. ten aanzien van de reisuren, wellicht dat jouw werkgever moet aangeven dat deze niet meer van toepassing zijn zodat een rechter hier rekening mee kan houden in zijn berekening, vaak een hamerstuk hoor.

succes

Jeroen
Condat47
Deskundige schrijver
Deskundige schrijver
Berichten: 186
Lid geworden op: 17 feb 2014, 08:49

Re: Berekenen van Behoefte

Bericht door Condat47 »

Beste allemaal,

Ondertussen zijn we al even verder en de uitslag is als volgt.

Helaas wilde EX2 bij hoog en laag mijn reisuren (die ik sinds begin van het jaar al niet meer ontvang) mee berekend hebben in de behoefte en de uiteindelijke alimentatie. Ook een brief van mijn werkgever had geen zin want naar haar mening was ik bij mijn nieuwe vriendin gaan wonen en is dat de reden dat ik geen reisuren meer krijg (soort eigen schuld dikke bult redenatie van mijn ex).

Ook het feit dat ik altijd nog iedere maand betaalde aan de woning van EX1 wilde ze niet mee berekend hebben. Dit zou volgens haar geen schuld zijn maar een gift.

De uiteindelijke uitslag is dat ik nu 30 euro MEER betaal dan eerst.
We hebben een keuze gemaakt, doorprocederen of akkoord gaan. Aangezien ik alle advocaat kosten zelf moet betalen en zij natuurlijk weer niet hebben we voor de verstandigste oplossing gekozen en dan maar 30 euro per maand extra betalen. Aan de gemeente welliswaar dus nog niet eens aan haar.

Niets aan te doen verder en hopen dat ze ons verder met rust laat.
Plaats reactie