Waarde van het echtscheidingsconvenant

Plaats hier alles wat u met wetgeving te maken heeft.
Dit kunnen onderwerpen over de huidige wetgeving zijn of voorstellen voor nieuwe.
Plaats reactie
Rd2270
Nieuwe schrijver
Nieuwe schrijver
Berichten: 2
Lid geworden op: 10 aug 2016, 19:55

Waarde van het echtscheidingsconvenant

Bericht door Rd2270 »

Hallo medeslachtoffers,

Vorig jaar Juni hebben mijn ex en ik besloten te gaan scheiden omdat het niet echt meer "boterde"tussen ons , omdat we nog wel vriendschappelijk met elkaar omgingen , en zouden blijven gaan , zou ik bij haar blijven wonen tot ik andere woonruimte had en hebben we samen 1 advocaat genomen.
Dat vriendschappelijke was er een maand later wel af toen bleek dat ze al een jaar met een ander wat had , maar goed.........

Voor we naar de advocaat gingen hebben we alles besproken , dus het gesprek bij de advocaat verliep soepel en we konden eigenlijk precies aangeven wat er in het echtscheidingsconvenant moest komen ( en omdat we 3 kinderen hebben ook in het ouderschapsplan).
Alles stond uiteindelijk dan ook beschreven, ze mocht de (huur)woning houden ( en zou vanaf de datum van het gesprek alle kosten van de woning voor zich nemen ), spullen werden in overleg verdeeld, er werd geen kinder-en partneralimentatie van elkaar gevraagd ( met een niet wijzigingsbeding erbij) en de schulden zouden we samen voor op draaien ieder voor gelijke delen.
Nou alles in kannen en kruiken dan toch?

Op het moment dat ik erachter kwam dat ze wat met een ander had ,heb ik mijn spullen ingepakt , heb haar geconfronteerd en ben vertrokken.
Omdat alles al was geregeld bij de advocaat hebben we dat zo gelaten, ondanks dat ze dus toch vreemd ging , maar alles was netjes op papier gezet dus ...............

Maar toen...........een hoop gezeur, dit moest aangepast, dat moest nog even anders en uiteindelijk heeft het tot eind April dit jaar geduurd eer de scheiding eindelijk eens was ingeschreven , en het ouderschapsplan ( co-ouderschap) in werking kon gaan.
Inde tussenliggende tijd heeft ze vrijwel niets aan rekeningen betaald en behoorlijk wat schulden gemaakt, ook bleken er nog wat onbetaalde rekeningen uit het zicht te zijn gehouden toen ik nog bij haar woonde.

In September vond ik woonruimte en vrijwel gelijk kwam er een loonbeslag van de zorgverzekering, ik niet blij uiteraard , dus aan de bel getrokken , achterstand van 1300 euro :shock: , ondertussen krijg ik nu bijna dagelijks mail, telefoon of post van betaalachterstanden, mevrouwtje is de schuldhulp ingedoken en omdat we getrouwd waren in gemeenschap van goederen komen ze nu gewoon bij mij, samen hoofdelijk aansprakelijk en gemeenschap van goederen....helaas meneer u mag , nee moet , betalen.
maar het echtscheidingsconvenant dan?, daar hebben we niks mee te maken , u betaald ons en gaat het maar bij uw ex terughalen...., zelfs gemeentelijke belastingen worden niet teruggerekend naar Juni, ik moet maar zien dat ik het terugkrijg van mijn ex.

Ondertussen is het zover dat ik, ( ben twee dagen minder gaan werken om de kleinste twee dagen in de week naar school te kunnen brengen) is het zover dat ik nu zelf de schuldhulp in moet omdat ik stomweg niet al haar shit kan betalen.

Kan iemand me dan misschien uitleggen wat ik verkeerd doe of wat de waarde van het hele echtscheidingsconvenant is als iedereen er zijn achterste mee afveegt?
Condat47
Deskundige schrijver
Deskundige schrijver
Berichten: 186
Lid geworden op: 17 feb 2014, 08:49

Re: Waarde van het echtscheidingsconvenant

Bericht door Condat47 »

Beste Rd2270,

Wat een vervelende situatie (gewoon ruk dus).
Ik ben geen specialist maar tot de datum van inschrijving van de echtscheiding vrees ik dat je zo ie zo met je rug tegen de muur staat. Ik weet niet om hoeveel schuld het in totaal gaat maar dat zou ik eerst met haar gaan inventariseren. Vraag om met haar aan tafel te mogen gaan zitten met de schuldhulp en zoek uit wat de exacte schulden zijn tot datum van scheiding. Helaas heb ik zelf ook meegemaakt dat in het belastingjaar dat we uit elkaar gingen ik heel het jaar nog aansprakelijk bleek te zijn voor b.v. ziekenhuiskosten die zij had gemaakt en waar de zorgverzekering een rekening achteraf voor stuurde.

Emotie speelt ook een grote rol tijdens dit verhaal.
Ik begrijp dat jullie co-ouderschap gaan voeren aangezien er over en weer geen alimentatieplicht komt. Een hele verstandige stap.
Zelf ben je ook minder gaan werken om je kinderen naar school te kunnen gaan brengen. Goed natuurlijk maar daardoor heb je nu zelf ook minder inkomen.

Stap 1: inventariseren
Stap 2: afspraken maken over de schulden op papier, met schuldhulpverlening van haar er bij.
Stap 3: afspraken maken met de schuldeisers. Wat kan je missen en binnen welk termijn afbetaald. Zorg dat je je daar ook aan houdt.

Na mijn scheiding had ik een schuld van zo'n 20 duizend euro. Nu 3 jaar verder is alles afgelost en kan ik weer verder met mijn leven.
Hoe: gewoon iedere cent omdraaien. Alles wat ik niet echt nodig had laten vallen.

Geen TV abbonnement b.v. Wel internet. Via uitzending gemist kon mijn dochter toch de programma's zien die ze graag wilde zien. Ze wennen er aan. Via laptop konden er ook DVD afgespeeld worden of via de dvd speler. Alles kocht ik bij Lidl of Aldi. 3 jaar geen vakantie's. Veel kinderkleding kreeg ik van vrienden. Marktplaats werk overigens ook best goed. Bovendien toen de omgeving zag dat ik er werkelijk alles aan deed om mijn schulden af te lossen ontving ik van mijn ouders ook wel eens een zakje boodschappen. Werd ik en mijn dochter extra verwend met koekjes als ik bij hun was. Kerst en Sinterklaas cadeautjes waren vaak praktisch. De drie jaar hebben mij geleerd dat je met veeel minder toe kan dan voorheen en eten, drinken en uitjes meer gaat waarderen. Bovendien is mijn dochter zeer tevreden met alles wat ze krijgt. Zelf heb ik ook drie jaar geen kleding gekocht alleen het hoog nodige als het echt niet meer acceptabel was voor mijn werk. Maar in de uitverkoop bleek ik toch vaak iets moois te vinden.
Alles wat ik overigens niet meer nodig had heb ik verkocht via Marktplaats. Dat bleek nog een halve zolder vol te zijn.

Natuurlijk ben je vooral boos en gefrustreerd maar maak dat vooral ook bespreekbaar met je ouders, familie en vrienden. Mijn hebben ze enorm gesteund toen ze zagen dat ik er echt voor ging en ECHT ieder dubbeltje omdraaide. Uiteindelijk blijkt het toch maar geld te zijn en is liefde en aandacht veel belangrijker voor een kind. Lekker samen spelletjes spelen. Samen pannenkoeken bakken enz. vinden ze veel leuker dat materialistische zaken.
Zorg er in ieder geval voor dat je zelf uit de schuldhulp blijf.

Ik weet dat dit natuurlijk makkelijk geschreven is maar de drie jaar leek soms ook eindeloos te duren. Iemand in de bijstand had nog meer te besteden dan ik.

Ik kan je alleen maar veel succes wensen en zorg dat je er zelf sterker uit komt.
Rd2270
Nieuwe schrijver
Nieuwe schrijver
Berichten: 2
Lid geworden op: 10 aug 2016, 19:55

Re: Waarde van het echtscheidingsconvenant

Bericht door Rd2270 »

:x Hoi Condat47 ,

Bedankt voor je reactie om te beginnen.

Op het moment dat we bij de advocaat waren wist ik van een lening , daar zouden we beiden 100 euro per maand aan betalen en een roodstand op een bankrekening die ik zou aflossen, dat kon ik betalen dus geen probleem.
De overige schuldeisers, en ik heb een overzicht gehad zonder bedragen zijn er nog...32 :shock: , goddank heb ik nog niet van iedereen een brief gehad , maar hou mijn hart vast.

Ik ben met mijn kinderen 12 dagen weggeweest op vakantie , betaald door mijn zus overigens , en vond bij thuiskomst voor ruim 3000 euro aan aanmaningen van slechts 3 schuldeisers!!!

Ik doe mijn boodschappen bij de goedkoopste winkels , ik loop de aanbiedingen af om geld te kunnen besparen en te zorgen dat als mijn kinderen er zijn dat er eten, drinken en een snoepje of koekje is , want hun zijn me alles en wil dat ze er zo weinig mogelijk van mee gaan krijgen, hoewel ik de oudste twee van 14 en en bijna 16 wel zo veel mogelijk de waarheid vertel , de jongste van net 5 , ach dat ventje....

Kleding kopen? , ik geef geen dubbeltje uit voor mezelf aan kleding tenzij het echt maar dan ook echt niet anders kan, de laatste nieuwe kleding die ik heb is van januari dit jaar, betaald en gekregen van een lieve vriendin die vond dat ik ook aan mezelf moest denken, ja zulke vrienden bestaan echt nog :)

Schuldhulp vermijden kan niet meer helaas , de laatste berekening kwam al op -215 euro per maand en daar komen nog zeker 27 schuldeisers bij , waarvan ik geen bedragen weet en niet weet wat er afgesproken is m.b.t. tot betalen hiervan , dus die maandelijkse extra lasten zijn niet meer haalbaar waarop het verzoek tot schuldhulpverlening is ingediend.

Positief : Het co-ouderschap loopt wel zoals ,uiteindelijk, afgesproken ( ex moest natuurlijk met alle geweld een weekend "vrij zijn ) dus na wat aanpassingen is dat geregeld en zie ik mijn kinderen elke week op afgesproken dagen, en ja natuurlijk tijden.

Maar uiteindelijk is het hele echtscheidingsconvenant, (zonder het ouderschapsplan in dit geval, omdat dit wel goed loopt ), dus feitelijk waardeloos? ieder mag en kan doen doen wat hij /zij wil (tot datum van inschrijving in het GBA) en schulden maken omdat het toch op de hoofdkostwinner kan worden verhaald?

Rechter is dan dus linker , en recht is krom. De handtekening van de rechter en de bijbehorende stempel zijn dus echt niets waard als het gaat om de vader/ hoofdkostwinner en de afspraken gemaakt in het echtscheidingsconvenant?

De hamvraag:

Als elke afspraak , in welk echtscheidingsconvenant dan ook, kan worden genegeerd door wie dan ook ( schuldeisers, overheid , instanties,ex partners, etc.etc. ) wat is dan de zin van deze hele procedure behalve de advocaat (à 350 euro p/U ) te spekken?. Wie is er dan uiteindelijk bereid en durft ( vaders, advocaten en ook zeker gewillige Rechters ), om tegen deze schijnvertoning en "halve" rechtspraak in verweer te komen om deze misstanden op hoger gerechtelijk niveau , dus gerechtshof , hoge raad en desnoods nog hoger, aan te vechten?
Voiceless
Zeer deskundige schrijver
Zeer deskundige schrijver
Berichten: 251
Lid geworden op: 02 dec 2014, 20:50

Re: Waarde van het echtscheidingsconvenant

Bericht door Voiceless »

Ik begrijp de frustratie, maar het antwoord op jouw vraag is simpel.

Het echtscheidingsconvenant is rechtsgeldig vanaf het moment tot de scheiding is ingeschreven. Tot dat moment blijft de gemeenschap gelden. De instanties staan dus in hun recht voor schulden tot dat moment.

Wat je wel zou kunnen proberen is het te verhalen op haar, maar lijkt kansloos te zijn omdat ze niets heeft en in de schuldsanering zit.

Jouw situatie is samen te vatten met dat je vreselijk genaaid bent door jouw ex.
fiddle
Nieuwe schrijver
Nieuwe schrijver
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 okt 2016, 19:31

Re: Waarde van het echtscheidingsconvenant

Bericht door fiddle »

bliep
Deskundige schrijver
Deskundige schrijver
Berichten: 102
Lid geworden op: 03 mei 2015, 11:27

Re: Waarde van het echtscheidingsconvenant

Bericht door bliep »

@Rd2270

Laat je niet gek maken door de schuldeisers. Het enigste waar ze op uit zijn is om de schuld te innen waarbij ze je van alles wijs maken. Blijven communiceren met de eisers is belangrijk en voorkom incasso kosten. Mocht het allemaal uit de klauwen lopen, even melden bij je gemeente voor schuldhulpverlening.

Bij mij was het convenant rechtsgeldig vanaf moment ondertekening. Achtergehouden schulden, of schulden die zijn ontstaan na ondertekening convenant moet ook voor iets zijn opgenomen, althans in mijn convenant.

Succes.
Wouter81
Zeer frequente schrijver
Zeer frequente schrijver
Berichten: 15
Lid geworden op: 21 jul 2015, 12:11

Re: Waarde van het echtscheidingsconvenant

Bericht door Wouter81 »

Met bliep eens,

Laat je idd niet gek maken en wees de schuldeisers 1 stap voor door met hun te communiceren. hiermee laat je evt rechtsgang blijken dat je van goede wil bent.
kijk ook goed wat in het convenant staat.
Er kan best een citaat staan waarin staat dat de gene die de schuld is aangegaan tijdens het huwelijk alleen voor de schuld moet opdraaien.
Ik ben onder HV getrouwd geweest en dit was oa een punt in het HV.
Plaats reactie