Ervaringen Raad voor Rechtsbijstand

Plaats hier alles wat u met wetgeving te maken heeft.
Dit kunnen onderwerpen over de huidige wetgeving zijn of voorstellen voor nieuwe.
bliep
Deskundige schrijver
Deskundige schrijver
Berichten: 102
Lid geworden op: 03 mei 2015, 11:27

Ervaringen Raad voor Rechtsbijstand

Bericht door bliep »

Beste lotgenoten,

Op het forum vind ik weinig terug over de Raad voor Rechtsbijstand.

Bij een modaal inkomen kom je namelijk al vrij snel in aanmerking voor een toevoeging op advocaatkosten. Je betaalt wel een eigen bijdrage van max. 823 euro.

De inkomensgrens voor alleenstaande ouders, of samenwonend ligt op 36800 euro en 26000 euro per jaar voor alleenstaande (norm 2016). Dit betreft echter wel het verzamelinkomen! Als je dus bv alimentatie gerechtigd bent, een eigen huis hebt, dan kan je de kosten hiervan aftrekken van je inkomen uit loon.

De RvR werkt met een peiljaar van 2 jaar terug dan de aanvraag. (Maw als je in 2016 een aanvraag indient dan houden ze het verzamelinkomen van 2014 aan) Mocht je inkomen flink gedaald zijn (minimaal 15%) doordat je bijvoorbeeld, alimentatie bent gaan betalen, onverhoopt werkloos/langdurig ziek (AO) bent geworden, kan je een peiljaarverlegging aanvragen waarbij het verzamelinkomen voor het huidige jaar wordt geschat. Let wel op dat de RvR een hercontrole uitvoert als het verlegde jaar om is en mocht je dan 1 euro boven de grens uitkomen mag je alles alsnog zelf betalen.

Daarnaast heb ik de ervaring dat sommige advocaten niet op de hoogte zijn over de spelregels van de RvR of deze voor zich houden. Advocaten mogen namelijk niet hun commercieel tarief maar een tarief van 105 euro aanhouden bij gesubsidieerde rechtsbijstand. Ze zullen daarom al snel zeggen dat je geen recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand.
Plaats reactie